veranda-bouwen

veranda-bouwen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Soorten veranda's

De meeste mensen denken bij een veranda aan een rechthoekige aanbouw aan de woning. Meestal is dat enkel een overkapping. Met een terrasoverkapping en veranda wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld: een aanbouw aan een woning die steunt op palen. Het verschilt per regio welke benaming men gebruikt. Er is echter een enorme hoeveelheid verschillende soorten veranda’s. Een van de nieuwste ontwikkelingen op veranda gebied is de quick cover veranda, een veranda die gemaakt is van aluminium. Je plaatst hem snel, want hij wordt geleverd als eenvoudig in elkaar te zetten bouwpakket. Naden en schroeven zijn weggewerkt. Aluminium maakt het een duurzame en stevige veranda.

Naast deze snelle versie zijn er ook andere, luxe en chique uitvoeringen in aluminium. Ze worden op maat gemaakt en voorzien van alle comfort die je wenst. Aluminium hoef je nauwelijks te onderhouden. Tegenwoordig wordt naast aluminium ook veel met polycarbonaat gewerkt. Houten veranda’s blijven onverminderd populair. Er gaat niets boven de allure van een houten aanbouw. Hout straalt charme en authenticiteit uit. De houten veranda kan zo een perfecte aanvulling zijn op klassieke, maar ook moderne woningen. Een ander verschil in soorten veranda’s, uit zich in het soort dakbedekking. Het kan een volwaardige dakconstructie zijn of een dak van glas of polycarbonaat. Maar het kan ook een natuurlijk dak van planten zijn. Naast de overkapping of veranda en serre is er ook nog de serrondos (een kruising tussen veranda en serre). 

Veranda of serre

Met de bouw van een veranda of serre wordt je huis een stukje groter en betrek je het buitenleven meer naar binnen. De serre lijkt meer op een uitbouw. Vroeger werd de serre uitsluitend gebruikt voor planten en werden er tuinmeubels in geplaatst. Tegenwoordig biedt een serre meer ruimte in de kamer en dient de serre dan ook vooral om het woonoppervlak te vergroten. In de winter is het er behaaglijk warm en in de zomer lekker koel. De veranda is een aanbouw die je kunt omschrijven als een kruising tussen een terras en een serre. Het verschil tussen een veranda en een serre is dat een veranda doorgaans open is, of in ieder geval open gezet kan worden. Bij een serre is er sprake van een gesloten gedeelte van de woning. Bij een veranda kan ten minste de voorzijde in zijn geheel opengezet worden. Ook is het mogelijk om bij een veranda voor een constructie te kiezen waarbij het dak kan geopend worden.

Als je ruimte zoekt om verkoeling te zoeken in de zomer en in de herfst nog graag van het najaarszonnetje buiten geniet, is een veranda een goede keuze. Als het je meer gaat om het vergroten van het woonoppervlak, zou een serre een betere keuze zijn. Het plaatsen van een serre is een stuk duurder dan het plaatsen van een veranda. Je kunt een veranda in een later stadium overigens wel nog laten ombouwen tot een serre. Voor de twijfelaar heeft de bouwmarkt iets nieuws bedacht: de serranda (ook wel serrondos genoemd). Het is een soort tuinkamer, een glazen ruimte die je met schuifdeuren kunt openzetten, waardoor het lijkt op zowel een veranda als op een serre.

Juiste locatie veranda

De veranda is een uitkomst voor degene die lang wil genieten van de natuur. Ook in de winter. Er zijn vele soorten veranda’s, van eenvoudige terrasoverkapping tot luxe aanbouw. De ligging van je woning zal vaak bepalen waar je hem zult plaatsen, maar je kunt er rekening mee houden dat elke richting zo zijn voor- en nadelen heeft. Plaats je de veranda aan de zuidkant, dan profiteer je gegarandeert het meest van de zon. De zon is hier namelijk het hele jaar door het meest intensief. Je kunt de warmte van de veranda door laten stromen naar een open woonruimte. Wanneer je veranda aan de zuidkant wordt geplaatst, is de aanschaf van zonwering echt noodzakelijk. Een veranda aan de noordkant zorgt voor een aangename warmte in de zomer, maar in de winter zul je de ruimte moeten bijverwarmen. Een veranda aan de westkant profiteert ook in de namiddag nog lang van de ondergaande zon. De oostkant heeft juist in de ochtend meer zon. Je kunt dus heerlijk in het zonnetje van je ontbijtje genieten, maar later op de dag zal er steeds minder zonlicht zijn. Het voordeel is dat de zon hier nooit op zijn heetst is waardoor je ook niet snel last zult krijgen van overbehitting in de veranda.

Als je de aanschaf van een veranda overweegt om zo lang mogelijk van het zonnetje te kunnen genieten, ook als het zomerseizoen voorbij is, kun je een deskundige vragen om rekening ermee te houden dat je in de veranda het liefst het hele jaar door een zonnige plek wilt creëren. Het ontwerp kan zodanig gemaakt worden dat dankzij verschillende huplmiddelen er zo lang en uitgebreid mogelijk optimaal gebruik van gemaakt kan worden.

Zelf veranda bouwen

Via het internet kun je verschillende verandaleveranciers vinden die doe-het-zelf bouwpakketten leveren om zelf je veranda te bouwen. Op deze sites wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een veranda bouwt en op sommige sites kun je aan de hand van filmpjes de instructies volgen. Zelf bouwen kan een hoop geld besparen, zeker als je zelf al een goede dosis technische kennis, inzicht en doorzettingsvermogen bezit. Voor het bestellen van een doe-het-zelf bouwpakket zul je een aantal vragen voorgelegd krijgen. Bijvoorbeeld vragen over de gewenste afmetingen van de veranda, het soort materialen, de beglazing, de vorm van het dak, de kleur, et cetera. Als je goed bent voorbereid op deze zaken, zul je sneller en doeltreffender het bouwpakket vinden dat voldoet aan je verwachting.

Voordat je begint met het zelf bouwen van je veranda, zul je ook informatie moeten inwinnen over een eventuele bouwvergunning. Zijn de buren ook ingelicht over je plannen? Het is best mogelijk zelf een veranda te bouwen, maar de vakmensen die het voor de kost doen hebben de ervaring en expertise om de veranda zo goed mogelijk af te stemmen op alle wensen en behoeften. Zij zijn op de hoogte van alle veiligheidsaspecten en kunnen bij onvoorziene problemen met de juiste oplossingen komen. Ook zijn ze als geen ander op de hoogte van wettelijke bepalingen en beperkingen. Als iets niet naar je zin is gedaan, kun je de aannemer of verandabouwer daarop aanspreken. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van zelf bouwen onder toeziend oog van een ervaren verandabouwer. Je bouwt dan zelf mee aan de veranda. Dit scheelt de aannemer in manuren, waardoor de kosten voor het bouwen lager kunnen. Daarnaast kun je de verandabouwer om advies vragen, ook wat betreft materiaalkeuze en alles met betrekking tot de regelgeving. Als je hiermee niet bekend bent, zal het zich zeker lonen om voor deze laatste optie te kiezen. 

Voorbereiding bouw

Een veranda plaats je niet zomaar. Voordat je de veranda kunt plaatsen, zul je eerst wat voorbereidingen moeten treffen. De grond waarop de veranda gebouwd gaat worden, moet verstevigd worden. Als je geen aannemer of verandabouwer in de arm hebt genomen, is het raadzaam vaklieden in te huren om de grond goed te prepareren voor de bouw van de veranda. Leg nieuwe waterafvoeren aan die uitkomen op een riolering of regenwaterput. Denk om de details. Het afvoerputje werk je weg door het deksel in hetzelfde tegelwerk als de veranda te voorzien. De beglazing in een veranda moet altijd bestaat uit veiligheidsglas. Als je kiest voor een dakbedekking in kunststof, kies dan bij voorkeur voor acrylplaten.

Tegenwoordig wordt veel gekozen voor polycarbonaat dakbedekking, maar acrylaat is steviger en minder gevoelig voor trillingen bij wind. Bovendien isoleert acrylaat beter. Met het oog op onderhoudsgemak kies je beter voor aluminium profielen boven hout. Hout is zeer mooi materiaal, maar je krijgt dan wel te maken met een- of tweejaarlijks onderhoud. Denk ook na over bijkomende voorzieningen, bijvoorbeeld de isolatie. Maatregelen voor een betere isolatie scheelt niet alleen stookkosten, maar kan ook problemen voorkomen zoals condensvorming op de ramen. Een radiator of vloerverwarming is een vereiste als je buiten het zomerseizoen nog steeds wilt genieten van je veranda. Bij mooie dagen is een zonwering nodig om oververhitting in de veranda te voorkomen. Neem ook maatregelen voor een goede ventilatie om de temperatuur en luchtvochtigheid in de veranda gunstig te houden. 

Houten veranda

Een houten veranda straalt karakter uit. Wie van landelijk en rustiek houdt, zal zeker voor hout kiezen. Hout heeft duurzame en isolerende eigenschappen. Als het hout op een juiste manier is behandeld, is het beter bestand tegen wisselende temperaturen en klimaatveranderingen dan kunststof of aluminium. Hout heeft ook een prima thermisch isolerende werking en het is geluidswerend. Het nadeel van hout is het onderhoud. Het zal zeker een keer in de twee jaar onderhouden moeten worden. Een houten veranda is duurder dan de kunststof of aluminium veranda. Voor het bouwen van een houten veranda worden verschillende soorten hout gebruikt. Meestal hangt de keuze voor de houtsoort af van de persoonlijke voorkeur, maar ook van het budget. De goedkoopste houtsoort is het vurenhout. Deze houtsoort is sterk genoeg voor het bouwen van een veranda, maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig. Kies bij voorkeur voor geïmpregneerd vurenhout als je niet veel tijd wilt spenderen aan regelmatig onderhoud. Larikshout bevat van nature oliën en hars. Met een extra impregnatielaag is het een zeer duurzame houtsoort. De structuur van nerven en vlammen van larikshout geeft het een zeer natuurlijke uitstraling. Andere houtsoorten die veel gebruikt worden in de verandabouw zijn: eik, hardhout, meranti en beuk. Meranti steekt wat kwaliteit en duurzaamheid betreft met kop en schouders boven alle houtsoorten uit.

Het onderhoud van hout bestaat uit een keer in de twee of drie jaar behandelen met lazuurbeits om de duurzaamheid te behouden en het hout te beschermen tegen houtrot en ongedierte. Er zijn terrasleveranciers die zich gespecialiseerd hebben in houten veranda’s. Het is een specialisme waarbij men zich enkel richt op houten materialen (en glas). Aluminium veranda’s of overkappingen kun je er niet krijgen, want de veranda hoort in de ogen van deze leveranciers nu eenmaal van hout te zijn. Een Amerikaanse veranda is een veranda van hout en heeft een bepaalde allure. De inrichting is daarbij ook van belang. Wie aan een Amerikaanse veranda denkt, ziet een imposante veranda met opvallend hekwerk, een schommelstoel en een hangmat. Een Amerikaanse veranda kan echter nog indrukwekkender worden wanneer je hem inricht met een houten vloer, een open haard, terrasverwarming en sfeerverlichting. Er is veel mogelijk, ook in Nederland. 

Aluminium veranda

De aluminium veranda heeft een eigentijdse uitstraling en door het materiaal, wat licht en toch zeer sterk is, kunnen de profielen zeer dun blijven waardoor je optimaal van het zonlicht kunt genieten. Je kunt als het ware met minder materiaal grotere ruimtes overkappen. Een veranda heeft voor de meeste mensen als eerste doel om langer van de zon te kunnen genieten. Aluminium heeft een positieve invloed op de lichtinval omdat je er meer en grotere raampartijen mee kunt plaatsen. Hoe meer raampartijen, hoe meer zon en hoe beter het effect dat je ermee wilt creëren. Aluminium is sterker dan hout of kunststof. Voor grote veranda’s wordt dan ook bij voorkeur gewerkt met aluminium. Een veranda wordt doorgaans aan de achterzijde van een woning geplaatst. Een veranda van aluminium heeft hier ook een inbraakwerende functie. Aluminium is het sterkte materiaal wat je in de verandabouw kunt krijgen. Je kunt de achterzijde van de woning met een veranda extra afsluiten. Aluminium is in vele kleuren verkrijgbaar. Je hoeft het niet, zoals bij hout het geval is, om de zoveel jaar opnieuw te schilderen. Wel moet gezegd worden dat aluminium niet over te schilderen is. Kies daarom een kleur die je nooit zou vervelen. Je kunt veel voorbeelden van  aluminium verandas op het internet bekijken, maar de beste indruk krijg je als je showrooms bezoekt. Op vele internetsites kun je kant-en-klaar aluminium veranda bouwpakketten kopen. Lees meer over de prefab veranda in onze tip 4.

Temperatuur veranda

Het voorjaar is het beste moment om de veranda te beschermen tegen de zon en zomerse temperaturen. Het glas zorgt er voor dat de temperatuur in de veranda hoog kan oplopen. Bij de bouw van de veranda moet je rekening houden met het binnenklimaat en je isolatie hierop aanpassen. Een veranda die naar het zuiden is gericht, zal voor veel warmte uit de zon zorgen. Extra zonwering is dan ook echt nodig. Het plaatsen van een boom in de onmiddellijke omgeving kan ook voor een aangename schaduw zorgen. Hout is een prima isolerend materiaal, waarschijnlijk de beste in vergelijking met aluminium. Kunststof heeft ook goede isolerende eigenschappen. Voor aluminium zijn er overigens wel nieuwe technieken om ook dit materiaal isolerende kwaliteiten te geven. Het gebruik van hoogrendementsglas is aan te bevelen. De kosten voor het duurdere hoogrendementsglas worden op den duur terugverdiend op de lagere energiekosten. Een plat dak geeft betere isolerende eigenschappen dan een dak in glas. Bij een glazen dak gaat namelijk veel warmte verloren. Je bespaart veel energie door te kiezen voor een combinatie van een plat dak met lichtkoepels in glas.

Overweeg de plaatsing van vierseizoensbeglazing. Deze soort beglazing is samengesteld uit dubbel gelaagd glas. Dit glas laat de winterzon binnen, maar de zomerkoude buiten. Kies daarbij ook voor een zonwerende dakbeglazing om extra resultaat te behalen en energieverlies tot het uiterste te beperken. Een goede ventilatie is ook in de veranda een vereiste voor een comfortabel gevoel. Je kunt hierbij kiezen voor een natuurlijke ventilatie of ventileren met airconditioning. Naar de mening van verandabouwers is een combinatie van dakvensters met ingebouwde verluchtingsroosters in ramen en deuren de beste keuze voor een goede ventilatie. 

Kosten veranda

De kosten voor het bouwen van een veranda kunnen zeer uiteenlopen. Het beste is dan ook van het budget uit te gaan. Er zijn zoveel factoren die de prijs van een veranda bepalen, dat het onmogelijk is een juiste schatting te geven. De afmeting van de te plaatsen veranda is misschien wel een factor die de grootste rol gaat spelen. Hoe groter de veranda, hoe hoger het budget zal moeten zijn. Daarnaast zal de keuze voor het materiaal een grote invloed hebben op de prijs. Je kunt globaal kiezen tussen vier verschillende materialen, hout, kunststof, aluminium, ijzer (en staal). Uit deze soorten is hout de duurste en kunststof de goedkoopste. Naast de prijs zal ook de persoonlijke voorkeur doorslaggevend zijn met betrekking tot de keuze.

Er is veel onderscheid in de beglazing voor de veranda. Hoe hoger het rendement van het glas, hoe duurder het in de aanschaf is. Bedenk wel dat hoogrendementsglas uiteindelijk weer scheelt in de hoogte van de energiekosten. De beglazing is verder uit te breiden naar veiligheidsglas, glas met zonwering of geluiddempend glas. Je kunt kiezen voor verwarming in de veranda en ook hier hangt het er van af hoe luxe je het hebben wilt. Het model van de veranda heeft invloed op de prijs, zo is een simpele overkapping veel goedkoper en een veranda naar Amerikaans model misschien wel de duurste. Volgens de prijzen op de websites van verschillende verandaleveranciers kun je uitgaan van een prijs tussen de 10.000 en 15.000 euro als het gaat om het plaatsen van een grote veranda van 15 vierkante meter (inclusief graafwerkzaamheden en plaatsing veranda). Een grote luxe veranda van 40 vierkante meter met vloerverwarming en luxe aankleding zal in de aanschaf meer in de richting van 40.000 komen.

Vergunning voor veranda

Een veranda valt in de categorie bijbehorende bouwwerken. De grootte van de veranda, de afstand tot de buren en de afstand tot openbare groenvoorzieningen zijn belangrijke factoren of je een bouwvergunning nodig hebt voor het bouwen van je veranda. Gok het er echter niet op om per definitie geen bouwvergunning aan te vragen. De gemeente is gerechtigd de veranda te laten verwijderen! Informeer eerst eens bij de gemeente van je woonplaats welke richtlijnen zij hanteren voor de aanbouw van een veranda. Bijna alle gemeenten verstrekken folders met informatie over bouwvergunningen en aanverwante zaken.

Je kunt ook zelf anoniem nagaan of er voor de bouw van de veranda van jouw keuze een vergunning nodig is via de checker van het omgevingsloket.nl. De check is zeer gebruiksvriendelijk. Na het beantwoorden van de vragen zie je direct de uitkomst en kun je meteen aan de slag voor het aanvragen van een vergunning als dat nodig blijkt. Als je het bouwen van de veranda overlaat een een deskundige verandabouwer of aannemer, kun je er van uitgaan dat deze precies weet of er voor het bouwen van jouw specifieke veranda ook een bouwvergunning is vereist. In de meeste gevallen zal de aannemer of verandabouwer het deel van de aanvraag voor de vergunning ook voor zijn rekening nemen en afhandelen. 

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over veranda bouwen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!